YURT DIŞINDA GÖREVLENDİRİLECEK ÖĞRETMENLER/OKUTMANLAR İÇİN YAPILACAK SINAVLAR
Yurt dışında görevlendirilmek isteyen öğretmenler/okutmanlar için, “Mesleki Yeterlilik Sınavı” ile “Temsil Yeteneği Sınavı” olmak üzere iki aşamalı bir sınav yapılmaktadır. İlki yazılı sınav iken diğeri sözlü yani mülakat şeklinde yapılmaktadır.
A. Mesleki Yeterlilik Sınavının Konuları ve Puan Dağılımı
1. Türkçe ( Türk Dili ve Edebiyatı, Dil Bilgisi ve Anlam Bilgisi vb.) 25 Puan
2. T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Türk Tarihi, Türk Kültür ve Medeniyeti, Türkiye Coğrafyası, Vatandaşlık Bilgisi vb.
3. Öğretim Yöntem ve Teknikleri, Mevzuat *(657 sayılı DMK’nın 1. Kısmı ile 4. Kısmın 7. Bölümü, ) 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu, 5682 sayılı Pasaport Kanunu, Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında 1 Numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi 6. Kısmın 10. Bölümü (Millî Eğitim Bakanlığı), 05/06/2003 tarihli ve 2003/5753 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı
4. Genel Kültür (Güncel Bilgiler, Uluslararası Kuruluşlar, Ekonomi vb.)
Yukarıdaki her bir konu dağılımı 25’er puan olup toplamda 100 Puan
Değerlendirme 100 (yüz) tam puan üzerinden yapılmakta, doğru cevaplar dikkate alınarak yanlışlar doğruyu götürmemektedir. 2020 kılavuzuna göre 60 ve üzerinde puan alan adaylar başarılı sayılamaktadır. Başarı puanı hesaplamasında [Puan=(Doğru Sayısı / Soru Sayısı) x 100] formülü kullanılmaktadır. Gerekli görülmesi durumunda adayların sıralamasında herhangi bir değişikliğe yol açmayacak şekilde farklı bir puan hesaplama yönteminin kullanılmasına karar vermeye Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonu yetkilidir.
Mesleki Yeterlilik Sınavından en az 60 ve daha yüksek puan alan adaylar içerisinden en yüksek puan alan adaydan başlanarak puan üstünlüğüne göre her ülke grubu ve alanlar için ayrı ayrı başarı sıralaması yapılmakta ve yayınlanan kılavuzdaki tabloda belirtilen sayıda öğretmen, Temsil Yeteneği Sınavına alınmaktadır. Mesleki Yeterlilik Sınavı sonucuna göre yapılacak başarı sıralama listesinde en son sırada yer alan aday ile aynı puana sahip adaylar, o alan için belirtilen kontenjan sayısını aşsa dahi Temsil Yeteneği Sınavına çağrılmaktadır.
Sınav sonuçları ilgili adaylara Millî Eğitim Bakanlığı Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından internet sitesinden duyurulmaktadır. (http://odsgm.meb.gov.tr/)
B. Temsil Yeteneği Mülakatı
Temsil Yeteneği Sınavı, Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonu tarafından sözlü sınav şeklinde yapılmaktadır.
Temsil Yeteneği Sınavına girecek adayların sınav tarihleri http://www.meb.gov.tr internet adresinden duyurulmaktadır.
Temsil Yeteneği Sınavının baraj puanı 70’tir. Konular:
1. Türkçe ( Türk Dili ve Edebiyatı, Dil Bilgisi ve Anlam Bilgisi vb.)
2. T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Türk Tarihi, Türk Kültür ve Medeniyeti, Türkiye Coğrafyası, Vatandaşlık Bilgisi vb.
3. Genel Kültür, Millî Eğitim Bakanlığı Mevzuatı
4. Liyakati, Temsil Kabiliyeti, Tutum ve Davranışlarının Göreve Uygunluğu
Yukarıdaki her bir konu dağılımı 25’er puan olup toplamda 100 Puan
Temsil Yeteneği Sınavına gitmeden önce adayların bakanlığa göndereceği birtakım belgeler bulunmaktadır. Bunlar:
· 1 adet Nüfus Cüzdanı / T.C. Kimlik Kartı fotokopisi,
· 1 adet Güvenlik Soruşturması Formu (Okul / kurum müdürlüğü tarafından onaylanacak),
· 1 adet Adli Sicil ve Sabıka Kayıt Belgesi (e-Devlet’ten alınabilir),
· Ek-2 Öğretmen Bilgi Formu (Okul / kurum müdürlüğü tarafından onaylanacak),
· Hizmet Belgesi (Okul / kurum müdürlüğü tarafından onaylanacak),
· Son 5 yıl içinde alınmış Yabancı Dil Belgesi (Okul / kurum müdürlüğü tarafından onaylanacak),
· Aile nüfus kayıt örneği (e-Devlet’ten alınabilir),
· Atamaya esas lisans diploması/mezuniyet belgesinin fotokopisi ve varsa yüksek lisans veya doktora diploması/mezuniyet belgesi (Okul / kurum müdürlüğü tarafından onaylanacak).
· Güvenlik Soruşturması Formu
· Çeşitli sebeplerle (boşanma dışında) mahkeme kararı sonucunda “soyadı” değişen adayların ilgili karar örneği diğer evraklarla birlikte Bakanlığa gönderilecektir.
· Adaylar, bilimsel çalışmalarını ve varsa yayımlanmış eserlerini Temsil Yeteneği Sınavına giderken yanlarında götürebilir.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından görevlendirilen adaylar daha sonra ilan edilecek tarihlerde ‘’Yurtdışı Göreve Uyum Semineri’’ne çağırılacaklardır.